Course Description คุณภาพและความปลอดภัยอาหาร การผลิตที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อมและเทคโนโลยีสะอาด หลักปฏิบัติที่ดีทางการเกษตร การประมง และทางการสัตวบาล สุขอนามัยที่ดี และหลักการที่ดีในการผลิตอาหาร ระบบการวิเคราะห์อันตรายและจุดควบคุมวิกฤต ระบบการจัดการคุณภาพอาหาร มาตรฐานสำหรับแรงงาน มาตรฐานสำหรับความเป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อม การสูญเสียทางเศรษฐกิจและสังคมเนื่องจากผลิตภัณฑ์อาหารที่ไม่ปลอดภัยและไม่ได้มาตรฐาน โครงสร้างของส่วนราชการและเอกชนในการจัดการคุณภาพและความปลอดภัยอาหาร มาตรฐานที่เกี่ยวข้องกับวัฒนธรรมอาหารและความเชื่อ บทบาทของโครงการมาตรฐานอาหารระหว่างประเทศ ต่อคุณภาพและความปลอดภัยอาหารของโลก ความมั่นคงทางอาหารถ้วนหน้า Food quality and safety; green production and clean technology; concerns in food chain, Good Agriculture/Aquaculture Practices (GAP) and Good Animal Husbandry Practices (GAHP); Good Hygiene Practices (GHP) and Good Manufacturing Practices (GMP); Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) based systems; food quality management systems; standards for labors; standards for environmental friendliness; socio-economic losses due to unsafe and sub-standard food products; structures of public and private sectors for quality and safety management; standards based on food culture and belief; role of Codex Alimentarius on worlds food safety and quality; food security for all REMARK STUDY C = Lec L = Lab R = Con S = Self T = Tut category B = Basic E = Elective in MM F = Free elective M = General in MM W = Major course X = N/A